Akcija Događaji Novosti

Vikend akcija od 21. do 24. siječnja 2021.!

“Globaliziranje jugoistočne Europe. Iseljenici, Amerika i država od kraja 19. stoljeća”, Ulf Brunnbauer
 
Prevela Dora Kosorčić
 
Knjiga se u vikend akciji od 21. do 24. siječnja 2021. može kupiti s 30 % popusta po cijeni od 132,30 kn (maloprodajna cijena knjige iznosi 189,00 kn).
 
Bez troškova poštarine za dostave u RH, za dostave u inozemstvo poštarina se naplaćuje prema važećem cjeniku Hrvatske pošte.
 
 
 
Potkraj 19. stoljeća iz jugoistočne Europe počinje val prekomorskih migracija, prije svega u Sjedinjene Američke Države. U tom se smislu osobito isticala Hrvatska odakle su u potragu za boljim životom u Novom svijetu krenuli deseci tisuća iseljenika. Ova knjiga pokazuje kakvi su bili politički i socioekonomski učinci iseljeništva – autor je, za razliku od brojnih drugih studija koje su se usmjerile prema useljeništvu i zemljama primateljicama, pozornost posvetio prije svega zemljama čiji su se stanovnici masovno iseljavali. Proveo je široku komparativnu analizu uzroka i posljedica iseljavanja, a nije zanemario ni ulogu države u tom procesu kao niti ponašanje vlasti prema iseljenicima od kraja 19. do šezdesetih godina 20. stoljeća. Velikim je dijelom svoje istraživanje proveo na hrvatskim i jugoslavenskim primjerima.
 
 
 

Ulf Brunbauer je ravnatelj Leibnizova instituta za istočnu i jugoistočnu Europu i pročelnik Odsjeka za jugoistočno i istočnoeuropsku povijest na Sveučilištu u Regensburgu u Njemačkoj.

“Ljudska mobilnost je tema koja privlači pozornost brojnih istraživača. Bavljenje ovom temom omogućuje spoznaje o suvremenim ili prošlim migracijama, bolje razumijevanje procesa koji utječu na društvene, ekonomske i kulturne dimenzije društva i pruža mogućnost lakšeg shvaćanja tih procesa i njihovih posljedica. Osim toga, takva istraživanja omogućuju kompleksno sagledavanje danas izuzetno aktualnog problema iseljavanja iz Hrvatske i mogu poslužiti kao polazište za donošenje odluka različitim društvenim akterima i kreatorima politika.” (Iz recenzije Sanje Lazanin)

ISBN 978-953-8281-09-9

Tvrdi uvez, 319 str.,

Zagreb, studeni 2019.