Akcija Događaji Novosti

Vikend akcija od 28. do 31. siječnja 2021.!

“U modi” – Kultura odijevanja porečkih plemenitih građana (1650.-1720.), Elena Uljančić

Knjiga se u vikend akciji od 28. do 31. siječnja 2021. može kupiti s 30 % popusta po cijeni od 117,60 kn (maloprodajna cijena knjige iznosi 168,00 kn).
Bez troškova poštarine za dostave u RH, za dostave u inozemstvo poštarina se naplaćuje prema važećem cjeniku Hrvatske pošte.

Autorica knjige Elena Uljančić istražila je kulturu odijevanja porečkih plemenitih građana i mletačkih plemića (najčešće načelnika porečkoga komuna), u kontekstu svakodnevne povijesti druge polovice 17. stoljeća i prva dva desetljeća 18. stoljeća.  Također, tema kroz to razotkriva i samo poimanje svijeta porečkih plemenitih građana kroz više dimenzija – gospodarsku, socijalnu i političku.

Knjiga predstavlja novinu ne samo u istarskoj, već i u hrvatskoj historiografiji. Naime, kultura odijevanja na području Istre u ranom novom vijeku još uopće nije analizirana, a za područje Dalmacije tek sporadično. Autorica dotiče i druge teme posredno vezane uz odijevanje, ali također još uvijek nedovoljno obrađene u historiografiji poput raznih obrta koji su vezani uz izradu tkanina i odjeće kao i trgovine i trgovinskih putova. osvrće se i na organizaciju vlasti u istarskim komunalnim društvima, u prvom redu u Poreču, prikazuje probleme vezane uz nazivlje i titulaciju povlaštenih slojeva komuna te nudi moguće rješenje. (Iz recenzije Marije Mogorović Crljenko)

Elena Uljančić, povjesničarka i muzejska djelatnica. Povijest je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Trstu, a doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ravnateljica je Zavičajnog muzeja Poreštine u Poreču.

Tvrdi uvez, 24 x 17 cm, 280 str.

Suizdanje Zavičajni muzej Poreštine i Srednja Europa