Događaji Novosti

DANI EUROPSKE BAŠTINE 2019. “Razgovor o istraživanju baštine prostorne strukture sela u Hrvatskoj s dr. sc. Jasenkom Kranjčević, autoricom knjige „Zanemarena baština – prostorne strukture sela u Hrvatskoj“

U sklopu Manifestacije “Dani europske baštine 2019.” u utorak, 15. listopada 2019. u Društvu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, Frankopanska 5A, s početkom u 18.00 sati, održat će se Razgovor o istraživanju baštine prostorne strukture sela u Hrvatskoj s dr. sc. Jasenkom Kranjčević, autoricom knjige „Zanemarena baština – prostorne strukture sela u Hrvatskoj“.

Dr. sc. Jasenka Kranjčević doktorirala je 2005. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2008. godine zaposlena je u Institutu za turizam; od 1992. do 2008. u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Autorica je izložbe i kataloga (2012.) “Arhitektonsko stvaralaštvo Alfreda Kellera na prostoru Hrvatske” (Zagreb, Split, Dubrovnik).

Voditelj razgovora: dr. sc. Damir Agičić

Kada se raspravlja o baštini sela u Hrvatskoj, vrlo često se zanemaruje onaj dio koji doprinosi prostornom identitetu, specifičnosti, ali i raznolikosti, a očituje se kroz prostornu strukturu sela. Sugovornici će prikazati kako su sela u Hrvatskoj bila planirana, tko ih je planirao, je li se (i u kojoj mjeri) odstupalo od planova, kao i kakvo je stanje danas te perspektive razvoja u budućnosti.