Događaji Novosti

POZIV NA PREDSTAVLJANJE KNJIGE Povijest europskog ujedinjenja

Nakladnička kuća Srednja Europa poziva vas na predstavljanje knjige Povijest europskog ujedinjenja, autora Damira Grubiše, koje će se održati u četvrtak 21. rujna u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16, s početkom u 18 sati. U predstavljanju će sudjelovati Damir Grubiša, Marko Medved i Damir Agičić.

U knjizi Povijest europskog ujedinjenja autor na temelju opsežne svjetske literature i relevantne povijesne dokumentacije rekonstruira povijest političke misli o europskom ujedinjenju – od antičkog mita o Europi, preko poistovjećivanja Europe kao kršćanske civitas terrenae, idejnih i izvedbenih planova o organizaciji ujedinjene Europe u doba renesanse, novovjekovnog racionalizma, njemačke klasične filozofije, socijalističkog utopizma sve do prvih koraka europske integracije nakon Drugog svjetskog rata. Njegova političko-povijesna naracija završava trenutkom kada je Europska unija doživjela svoju dosad najveću ekspanziju – primanjem Hrvatske u članstvo 2013. godine.

Damir Grubiša (Rijeka, 1946.) hrvatski je politolog i diplomat, donedavno redoviti profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je uveo europske studije u redovni kurikulum politologije i osnovao Centar za europske studije, a danas pridruženi profesor na Američkom sveučilištu u Rimu. Bio je, između ostalog, direktor Kulturno-informativnog centra SFRJ u New Yorku i hrvatski veleposlanik u Italiji, Malti i pri Organizaciji za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).