Nove knjige Novosti

NOVA KNJIGA! UOKVIRIVANJE NACIJE I KOLEKTIVNI IDENTITETI

Vjeran Pavlaković, Davor Pauković, Nikolina Židek (ur.), Uokvirivanje nacije i kolektivni identiteti. Politički rituali i kultura sjećanja na traume 20. stoljeća u Hrvatskoj

U knjizi je provedena strategija uokvirivanja nacije i kolektivnih identiteta odozgo prema dolje i odozdo prema gore kroz komemorativne prakse događaja iz Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata u Hrvatskoj. S posebnim fokusom na medijsko prikazivanje komemorativnih događaja i istraživanja javnog mišljenja, knjiga se oslanja na intervjue i opažanja sudionika komemorativnih proslava, posebno na govore pripadnika političkih elita, oporbenih političara i drugih društvenih aktera koji podržavaju ili osporavaju službene narative, poput dužnosnika Katoličke crkve, pripadnika antifašističkih organizacija i braniteljskih udruga i udruga ratnih žrtava.

Koristeći inovativne metode istraživanja i analize komemorativnih praksi u postkonfliktnim društvima, ovo istraživanje tranzicije Hrvatske od jugoslavenske republike do neovisne države – od 2013. punopravne članice Europske unije – predstavlja jedinstvenu studiju slučaja za istraživače kulture sjećanja i politika identiteta, zainteresiranih za pitanja stvaranja i reprezentacije nacionalnih identiteta u službenim narativima.