Nove knjige Novosti

Prije Tita. Frakcijske borbe u Komunističkoj partiji Jugoslavije 1936-1940.

Prevela Dora Kosorčić
Razdoblje između 1936. i 1940. godine bilo je ključni formativni period Komunističke partije Jugoslavije kakvom je znamo od 1940-ih. Stara KPJ bila je mrtva; brojni stari kadrovi bili su mrtvi i doslovno, a ne samo figurativno. Gotovo svi rukovodioci partije iz razdoblja 1920-ih i prve polovice 1930-ih bili su do 1939. godine ili izbačeni iz partije ili, najčešće, ubijeni. Umjesto njih, Tito je imenovao skupinu mladih komunista sastavljenih od radnika i nekoliko intelektualaca, od kojih je većina bila nepoznata u širem pokretu, ali nisu nosili stigmu frakcijskih sukoba. Većina njih nije imala direktnog iskustva sa SSSR-om i njegovim brojnim komunističkim školama, pa je njihova lojalnost bila usmjerena prema vlastitoj partiji, a ne Moskvi.
Stefan Gužvica, povjesničar, doktorand na Sveučilištu u Regensburgu. bavi se poviješću međunarodnog komunističkog pokreta u međuratnom razdoblju.
Ova je knjiga proširena verzija njegova rada obranjenog 2018. na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti.
Naslov izvornika: “Before Tito. Fractional Struggles in the Communist Party of Yugoslavia during the Great Purge (1936-1940)”
Cijena: 119,00 kn