Akcija Događaji Novosti

Vikend akcija od 18. do 21. veljače 2021.!

Akcijska prodaja knjige Mladena Medveda Iz feudalizma u kapitalizam. Iz kapitalizma u…
 
Cijena knjige u vikend akciji od 18. do 21. veljače 2021. iznosi 83,30 kn.
 
Bez troškova poštarine za dostave u RH, za dostave u inozemstvo poštarina se naplaćuje prema važećem cjeniku Hrvatske pošte.
 

Autor u knjizi daje kritički pregled interpretacija nastanka kapitalizma u zapadnom marksizmu (politički marksizam, analiza svjetskog sistema, eklektični marksizam Perryja Andersona, teorija nejednakog i kombiniranog razvoja). Teorije tranzicije smještene su u intelektualni i politički kontekst u kojem su artikulirane. Analizirane su s aspekta koherentnosti objasnidbenih modela te empirijskih izazova recentne ekonomske i globalne povijesti. Autor smatra da teorija nejednakog i kombiniranog razvoja, u kojoj je razvoj teoretiziran kao nelinearan i intersocijetalan, predstavlja potencijalnu sintezu drugih pristupa. Nadilazi ultraendogenu interpretaciju Perryja Andersona i državu kao jedinicu analize u političkom marksizmu, a konceptualizaciji svih odnosa proizvodnje u svjetskom sistemu kao kapitalističkih suprotstavlja kompleksne socijalne formacije.

Meki uvez, 166 str.

Prosinac 2019.

Mladen Medved, povjesničar; doktorirao je na Odsjeku za povijest Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti. Bivši je urednik časopisa East-Central Europe i asistent na School of Politics and Global Studies na Arizona State University u Sjedinjenim Američkim Državama.