Opis
Jedna od glavnih početnih pretpostavki knjige Brothehood and Unity at the Kitchen Table: Food in Socialist Yugoslavia je da povijest hrane nije samo povijest hrane, već povijest materijalnog života, masovne kulture, konzumerizma, potrošnje i svakodnevice.
Povijest hrane pojavljuje se kao zasebna poddisciplina unutar povijesne znanosti. Najčešće se definira kao interdisciplinarno područje koje istražuje povijest hrane i prehrane te kulturne i sociološke utjecaje hrane. Teme i istraživanja u vezi s hranom u istočnoj Europi došle su postupno u fokus znanstvenika. Povijest hrane već je proučavana u povijesti SSSR-a i Kine, odnos između hrane i socijalističkog društva istražen je na mnogim razinama. Kada je riječ o socijalističkoj Jugoslaviji, antropolozi i povjesničari tek su se posljednjih godina počeli baviti hranom, uglavnom u zbornicima radova koji se bave svakodnevnim životom u socijalizmu.
Zbornik radova koji su uredili Ruža Fotiadis, Vladimir Ivanović i Radina Vučetić istražuje povijest hrane u socijalističkoj Jugoslaviji.
Ruža Fotiadis je postodoktorandica i predavačica na Katedri za povijest Jugoistočne Europe na Humboldtovu sveučilištu u Berlinu.
Vladimir Ivanović je postodoktorand-istraživač na Katedri za povijest Jugoistočne Europe na Humboldtovu sveučilištu u Berlinu.
Radina Vučetić je profesorica suvremene povijesti na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Recenzije
Još nema recenzija.