ESULI, OD MUSSOLINIJA I TITA DO TUĐMANA I BERLUSCONIJA

26,00 (195,90 kn)

Opis

Cilj istraživanja je da se na primjeru esulskoga pitanja objasni politika povijesti Talijanske Republike koja na unutarnjem planu utječe na nacionalni politički život, a na vanjskopolitičkom determinira njezin odnos prema Republici Hrvatskoj. U radu se polazi od hipoteze da Talijanska Republika, glede poslijeratne sudbine istočnog Jadrana, u zadnjih četvrt stoljeća, u institucionalnoj i javnoj sferi konstituira politiku povijesti koja u bitnom konvergira s onim iz neposrednog poraća kada je politiku povijesti službene Italije obilježio politički mit o esulima kao simbolu  “povijesne nepravde” koju su joj nanijeli saveznici odredivši nakon rata novu geopolitičku kartu Europe. ( iz uvoda Esuli, Šenol Selimović)

Knjiga je od iznimne važnosti : prvo, jer pokazuje kako promijenjene geopolitičke okolnosti utječu na politike povijesti nacionalnih država; drugo, jer pokazuje kako taj tip politike djeluje na unutarnju politiku i oblikovanje talijanskog nacionalnog identiteta; treće, jer pokazuje kakva je funkcija politike povijesti, vezane uz sjećanja na esule, u talijanskoj vanjskoj politici; četvrto, jer pokazuje kako takva politika može utjecati na odnose između Italije i Hrvatske. (iz recenzije prof.dr.sc. Tihomira Cipeka )

Ova knjiga predstavlja važan, relevantan i originalan doprinos suvremenoj politologiji, kao i kritičkoj i analitičkoj historiografiji – disciplinama koje jesu (ili bi barem trebale biti) zainteresirane za odnose između “tri i “: identiteta, interesa i ideja. (iz recenzije prof.dr.sc. Dejana Jovića)

Šenol Selimović, rođen je 23. travnja 1963. U gradu Edirne (Republika Turska).

Osnovnu i srednju školu završio je u Zadru, a diplomirao je 1991. godine na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Kao izvrstan student dobio je sveučilišnu Rektorovu nagradu. Godine 2012. stekao je na istome fakultetu akademski stupanj magistra znanosti na poslijediplomskom znanstvenim studiju Međunarodni odnosi, a potom 2019. i doktorirao s temom disertacije Esuli u politikama povijesti Talijanske Republike.

Godine 2004. dobio je Godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva, a 2007. odlikovan je državnim odličjem Talijanske Republike – Redom zvijezde talijanske solidarnosti.

Dodatne informacije

Težina 0.7 kg
Dimenzije 24 × 17 cm
Autor

Šenol Selimović

Broj stranica

300

Format (cm)

17×24

Godina izdanja

2022.

ISBN

978-953-8281-67-9

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “ESULI, OD MUSSOLINIJA I TITA DO TUĐMANA I BERLUSCONIJA”