Fecit in Agram. Povijest zagrebačkog kordofonog glazbalarstva 19. stoljeća

28,00 (210,97 kn)

Jadran Jeić

Kategorije: ,

Opis

Za priču o zagrebačkim glazbalarima iznimno je važno imati na umu povijest tradicijskog glazbala tambure, prvog koje je u našoj domovini prešlo iz tradicijskog i ruralnog u umjetničko i urbano pod utjecajem različitih povijesnih događanja na turbulentnoj povijesnoj pozornici. Autor Jadran Jeić u ovoj monografiji pokušava rasvijetliti što više podataka o glazbalarima i njihovoj djelatnosti, ali i njihovim bogatim životopisima.

“Jeićeva knjiga Fecit in Agram – povijest zagrebačkog kordofonog glazbalarstva 19. stoljeća prvi je cjeloviti dokumentarni povijesni pregled razvoja glazbalarskog obrta spomenutog vremena u hrvatskoj metropoli, ali i izvan tog urbanog prostora. Poanta jest na Zagrebu i na 19. stoljeću, ali se na stranicama ove knjige nalaze i slabo poznati, pa čak i posve nepoznati i dosad neobjavljeni podaci iz drugih hrvatskih prostora i izvan njih, te isto tako prije i poslije 19. stoljeća.” (Iz Predgovora, Mihael Ferić)

Tvrdi uvez, 24,5 x 23,5 cm, 179 str.

Na naslovnici je prikazana tambura “brač” Stjepana Radića, izrađena u Prvoj najstarijoj tvornici tambura Terezije Kovačić u Zagrebu, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Tambura se čuva u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu kojemu zahvaljujemo na dopuštenju upotrebe fotografije.

Jadran Jeić zaposlen je kao knjižničar u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Objavljuje znanstveno-stručne radove o zagrebačkim glazbalarskim radionicama, glazbenoj kulturi Zagreba, kao i tradicijskim glazbalima, te radove o zavičajnim temama vezanim uz poluotok Pelješac i širu dubrovačku regiju. Stručni je suradnik nekoliko izvaninstitucijskih  projekata (Enciklopedija Hrvatskog zagorja, Leksikon hrvatskog iseljeništva i manjina, Projekt uvrštenja međimurske popijevke na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine UNESCO-a itd.)

Bio je član nekoliko zagrebačkih dalmatinskih klapa od 2002., svira tradicijska glazbala, sklada i obrađuje narodne napjeve za klapu, redovito nastupa s Lidija Bajuk Quartetom izvodeći tradicionalnu glazbu.

 

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Dimenzije 24.5 × 23.5 cm
Autor

Jadran Jeić

Broj stranica

179

Format (cm)

23,5×24,5

Godina izdanja

2022.

ISBN

978-953-8281-69-3

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Fecit in Agram. Povijest zagrebačkog kordofonog glazbalarstva 19. stoljeća”