Geografija kao sudbina

34,00

Geografija i nacionalističke vizije međuratne Jugoslavije

Vedran Duančić

Opis

Ovo je knjiga o specifičnoj struci čiji su pripadnici igrali iznimnu ulogu u izgrađivanju i rušenju međuratne Jugoslavije – o geografiji i geografima.

Knjiga istražuje vezu između moderne povijesti i sadašnjosti jugoistočne Europe, opisujući isprepletene povijesti geografije u međuratnoj Jugoslaviji. Autor stvara trovalentnu studiju o vezi između geografije kao znanosti u usponu unutar akademskih krugova koji izučavaju južnoslavenske zemlje, geografije kao zbroja radova koji se bave Jugoslavijom i nekolicine političkih projekata u međuratnom razdoblju. U središte svog interesa stavlja geografiju čiji su praktikanti odigrali znakovitu ulogu u stvaranju i rušenju međuratne Kraljevine SHS, odnosno, nakon 1929, Kraljevine Jugoslavije. Autor pokazuje da su geografi imali središnju ulogu u povezivanju vremena i prostora, odnosno povijesti i geografije. Na taj način su geografi istraživali fizičke i kulturološke karakteristike međuratnog krajobraza novonastale južnoslavenske državne zajednice, povezujući te zaključke s poviješću južnoslavenskih „plemena” i prosperitetom Jugoslavije.

Vedran Duančić, povjesničar moderne intelektualne povijesti i povijesti znanosti. Doktorirao je na Europskom institutu u Firenci. Radi na Sveučilištu Alpe-Adria u Klagenfurtu.

Knjigu je s engleskoga prevela Mirjana Markovinović.

Na naslovnici je prikazana etnografska karta Balkanskog poluotoka Jovana Cvijića objavljena u publikaciji Američkog geografskog društva New Yorka (Geographical review, vol. 5, no. 5, 1918, plate 3); suradnik na izradi karte bio je William A. Briesemeister. © American Geographical Society Library, University of Wisconsin-Milwaukee Libraries.

Dodatne informacije

Težina 0.55 kg
Dimenzije 17 × 24 cm
Autor

Vedran Duančić

Broj stranica

228

Format (cm)

17×24

Godina izdanja

2023.

ISBN

978-953-8281-87-7

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Geografija kao sudbina”