Juriš u besmrtnost

15,90 (119,80 kn)

Opis

Aleksandr Pečerskij, Juriš u besmrtnost. Proboj iz nacističkog logora smrti 1943.

Prevele s ruskoga Irina Mironova Blažina i Sanja Drljača Magić

SS-Sonderkommando Sobibor bio je nacistički logor smrti uz željezničku postaju u slabo naseljenom području u blizini današnje poljsko-bjelorusko-ukrajinske tromeđe. Bila je to posljednja postaja za desetke i stotine tisuća Židova. U logor su smještani i zarobljeni časnici i vojnici Crvene armije među kojima se u rujnu 1943. našao i Aleksandr Pečerskij. Upravo je on bio među vođama ustanka koji su zatočenici poveli u listopadu 1943. Svoju priču o boravku u logoru te opis plana i provođenja ustanka Pečerskij je počeo iznositi odmah nakon bijega, a 1945. objavio je knjigu Ustanak u sobiborskom logoru. Ovo je hrvatski prijevod novog izdanja navedene knjige koje je prije nekoliko godina priredio Ilja Vasiljev.

Pečerskij i njegovi drugovi napali su logorske čuvare i ubili njih 12, ali nisu uspjeli zauzeti logorski arsenal. Bježali su kroz minska polja u kojima su mnogi izginuli, a dio su pobili esesovci. Oko 320 zarobljenika pobjeglo je – više od polovice njih ubrzo je pronađeno i ubijeno, stotinjak ih je stradalo zbog izdaje lokalnog stanovništva, ali je pedesetak logoraša uspjelo dočekati dolazak pripadnika Crvene armije. Među njima je bio i Pečerskij, koji se isprva priključio poljskim partizanima, a u ljeto 1944. vraćen je u Sovjetski Savez gdje je prošao mučna ispitivanja zbog sumnje u suradnju s neprijateljem. Nakon rata dugo je bio zaboravljen i isključen iz javnosti.

Nakon gušenja ustanka sobiborskih logoraša, s najvišeg mjesta iz Trećeg Reicha stiglo je naređenje da se logor likvidira i svi tragovi njegova postojanja uklone. Nacisti su na mjestu gdje su bile logorske zgrade potom posadili šumu.

Dodatne informacije

Težina 0.3 kg
Autor

Aleksandar Pečerskij

Broj stranica

98

Format (cm)

13,5 x 20,5

Godina izdanja

2023.

Uvez

meki

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Juriš u besmrtnost”