LEA DEUTSCH Dijete glume, glazbe i plesa

10,49

Martina Bitunjac

Opis

Lea Deutsch oduševljavala je publiku upečatljivom glumom, pjevanjem i plesom, a novinari su je opsjedali. Mlada je glumica proglašena “čudom od djeteta”. Prvi je put na kazališne daske stala u dobi od samo pet godina, a na kulturnoj je sceni godinama pobuđivala iznimno veliku pozornost. Sve se promijenilo u proljeće 1941. Ustaše su joj izrekli zabranu da glumi, pa čak i da uđe u kazalište kao gledateljica. Unatoč beznadnoj situaciji, Lea i njezina obitelj vodili su neumornu bitku za preživljavanje, sve dok ona, njezina majka i njezin brat naposljetku nisu u svibnju 1943. uhićeni i deportirani u pravcu Auschwitza. Nekoć proslavljena glumica izgubila je život sa svega šesnaest godina.

Riječ je o suvremenoj monografiji o istaknutoj kazališnoj karijeri i tragičnoj sudbini najpoznatije hrvatske žrtve holokausta Lee Deutsch (1927-1943), koja je namijenjena stručnoj i široj publici, a posebice mladima.

Knjiga ne pripovijeda samo priču žrtve holokausta, već donosi i pregled kazališnih uspjeha iznimne mlade glumice i njezina umjetničkog okruženja, nudi prikaz borbe za preživljavanje u neljudskim vremenima, opisuje birokrate i zločince odane sustavu, ali i opisuje geste ljudi koji su pokazali građansku hrabrost te se suprotstavili ustaškom režimu.

Riječ je o vrijednom, detaljnom i pouzdanom historiografskom sumiranju kratkog, ali kazališnim ostvarenjima bogatog života najmlađe članice Hrvatskog narodnog kazališta Lee Deutsch.

Knjiga je ilustrirana rijetkim fotografijama „najmlađe Talijine kćeri“ iz međuratnog tiska kao i arhivskim dokumentima iz nekoliko hrvatskih arhiva (Hrvatski državni arhiv, Grafička zbirka NSK, HAZU Odsjek za povijest hrvatskog kazališta) kao i arhiva u Jeruzalemu (Yad Vashem Archives i Central Zionist Archives).

Ova mala knjiga povjesničarke Martine Bitunjac nesumnjivo će imati golem kulturni značaj za relevantnu interpretaciju holokausta u hrvatskom kontekstu danas, kao i u neposrednoj budućnosti.

Hrvatsko izdanje prijevod je knjige “Lea Deutsch. Ein Kind des Schauspiels, der Musik und des Tanzes” objavljene u nakladničkom nizu Jüdische Miniaturen (Berlin: Centrum Judaicum i Leipzig: Hentrich & Hentrich Verlag, 2019. godine.

Knjiga se objavljuje uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba.

Knjiga se objavljuje u Godini čitanja 2021.

Povjesničarka Martina Bitunjac na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu apsolvirala je studij moderne i stare povijesti te klasične arheologije, a potom i doktorirala iz područja moderne povijesti na istom sveučilištu, kao i na Sveučilištu La Sapienza u Rimu gdje je neko vrijeme na Odsjeku za povijest, religiju i kulturu djelovala kao znanstvena suradnica. Danas je docentica na Povijesnom odsjeku Sveučilišta u Potsdamu, znanstvenica u Moses Mendelssohn centru za europsko-židovske studije i urednica Zeitschrift für Religions- und Geistesgeschichte (Časopis za religiju i kulturne
znanosti).

 

Dodatne informacije

Težina 0.23 kg
Dimenzije 20 × 16.5 cm
Autor

Martina Bitunjac

Broj stranica

73

Format (cm)

20 x 16,5

Godina izdanja

2021

ISBN

978-953-8283-31-0

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “LEA DEUTSCH Dijete glume, glazbe i plesa”