Mikrosocijalizam. Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih

22,00

Uredio Igor Duda.

Rasprodano.

Nema na zalihi

Opis

Istražujući društvene odnose i strukture u kasnom socijalizmu autori poglavlja u ovome zborniku pozornost su usmjerili na ulogu građana kao samoupravljača u mjesnim zajednicama i kućnim savjetima, poduzeća između ekonomije i politike, kulturno stvaralaštvo i kulturnu politiku, lokalne medije koji stvaraju sliku o zajednici, ulogu žene i ženskog aktivizma, položaj i utjecaj partizanskih boraca i njihove udruge te na zaštitu samoupravnih prava i društvenog vlasništva. Pored novih znanja o svakoj pojedinoj temi, autori daju doprinos poznavanju sustava koji su činile društveno-političke i samoupravne zajednice, skupštine općina, organizacije udruženog rada, samoupravne interesne zajednice, društvene i društveno-političke organizacije te njihovi mjesni i općinski komiteti, konferencije i odbori, kao i mjesne zajednice te razni aktivi, savjeti i komisije. Primjeri dolaze iz ondašnjih općina Pula, Rovinj, Labin, Karlovac, Dufa Resa, Sisak, Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Šibenik, zagrebačkih općina i drugih sredina. Zbornik je jedan od rezultata istraživačkog projekta Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam) koji je od2018. do 2023. financirala Hrvatska zaklada za znanost. Suradnici su u znanstvenim časopisima objavili više od petnaest radova te monografiju Socijalizam na kućnom pragu. Mjesna zajednica i svakodnevica društvenog samoupravljanja u Jugoslaviji (2023.) čiji je autor Igor Duda.

Autori radova u zborniku su Chiara Bonifiglioli, Anita Buhin, Igor Duda, Tina Filipović, Magdalena Najbar Agičić, Saša Vejzagić.

 

Dodatne informacije

Težina 0.3 kg
Dimenzije 15 × 23.5 cm
Autor

Igor Duda (ur.)

Broj stranica

179

Format (cm)

23,5 x 15

Godina izdanja

2023.

ISBN

978-953-8283-97-6

Uvez

meki

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Mikrosocijalizam. Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih”