O jeziku i identitetima hrvatskih adolescenata

kn139.00

Opis

U knjizi Anite Skelin Horvat O jeziku i identitetima hrvatskih adolescenata fokus je na analizi načina na koje mladi u Hrvatskoj konstruiraju svoje identitete u jeziku i kroz upotrebu jezika. Na temelju iscrpnoga metalingvističkog korpusa sakupljenoga anketiranjem u kojem mladi ispitanici opisuju svoje jezično ponašanje i daju objašnjenja svojega ponašanja analiziraju se načini kako ovisno o kontekstima adolescenti upotrebljavaju različite jezične stilove, elemente i dr. za gradnju za gradnju raznolikih identiteta, dobnih, grupnih, regionalnih, lokalnih i urbanih.

U prvim poglavljima knjige prikazuju se pojedini teorijski pristupi mladima i mladosti, pitanjima identiteta primarno u okvirima humanističkih disciplina s naglaskom na teorije i načine promišljanja identiteta u sociolingvistici te mogući načini definiranja jezika mladih kao i opis glavnih elemenata ovoga vrlo specifičnog varijeteta.

Središnji je dio knjige usmjeren na deskriptivno-interpretativne analize korpusa, odnosno na analizu promišljanja mladih o vlastitome jeziku i jezičnome ponašanju s ciljem da s pokaže kako suvremeni hrvatski adolescenti upotrebljavaju jezične elemente koji su im na raspolaganju u konstituiranju svojih različitih identiteta.

U zaključnim poglavljima analizu se smješta u šire okvire suvremenih odnosa jezika i identiteta.

ISBN 978-953-7963-57-6

Meki uvez, 186 str.

Zagreb, 2017

Cijena: 139,00 kn

Anita Skelin Horvat docentica je na Zavodu za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U svome znanstvenome radu bavi se sociolingvističkim i kontaktnolingvističkim temama, ponajprije odnosom jezika i identiteta.

Knjiga je objavljena u biblioteci Sociokulturna lingvistika, nastaloj u suradnji Odjela za sociokulturnu lingvistiku Hrvatskoga filološkoga društva i Srednje Europe s ciljem objavljivanja publikacija iz istoimenog široko definiranog područja znanosti. Interdisciplinarnost sociokulturne lingvistike proizlazi iz proučavanja odnosa i povezanosti između jezika, društva i kulture, čime samo područje, ali i ova serija, potencijalno obuhvaćaju raznovrsna istraživanja koja proizlaze ili se dijelom oslanjaju na različite tradicije uključujući sociolingvistiku, sociologiju jezika, lingvističku antropologiju, analizu diskursa, ali i šire.

 

Dodatne informacije

Težina 0.3 kg
Autor

Anita Skelin Horvat

ISBN

978-953-7963-57-6

Broj stranica

181

Format (cm)

23, 5, 5×16

Godina izdanja

2017.