POMORSKA TERMINOLOGIJA KOSTRENE

22,03 (165,99 kn)

Prilog mediteranskoj pomorskoj etimologiji

Nina Spicijarić Paškvan

Kategorija:

Opis

Nina Spicijarić Paškvan

Ova knjiga je plod višegodišnjeg rada na prikupljanju pomorske terminologije na području Kosterne. Korpus je prikupljen terenskim ispitivanjem kostrenskih ljudi koji žive na moru i od mora. Motivacija za nastanak ove knjige u vezi je s nepotpunim i nejasnim podatcima u hrvatskoj pomorskoj terminologiji, ujedno želja autorice je bila, prije nego što nestanu iz sjećanja naših ljudi, popisati dijalektne pomorske termine koji su većinom dijelom pasivnoga leksika. (Iz predgovora Pomorska terminologija Kostrene, Nina Spicijarić Paškvan)

Ovim je istraživanjem provedenim na području Kostrene između 2018. i 2021. god. prikupljeno 607 leksema s područja pomorstva popisanih unutar 498 natuknica. Za svaki je leksem napisano značenje ili objašnjenje na hrvatskom jeziku.

Vrijedno kulturno blago skriva se u oceanima sjećanja naših pomoraca.
Odvažnost da se otisnemo na pučinu u potragu za novim iskustvima i spoznajama dio je naše kulturne baštine koji dugujemo nemirnom duhu naših predaka. U nas su utkane i strepnje i strast drevnih mornara kao i beskrajno strpljenje i predanost noštromovica i kapetanica – one iste vrline koje nas tjeraju naprijed ka novim prostranstvima i novom nepoznatom.

Ovo je knjiga pokušaj da se fragmenti minulih vremena predaju u ruke novim generacijama mornara kroz riječi koje kriju tajne o velikom plavetnilu iz kojeg smo svi ponikli i kojemu se na koncu svi i vratimo.

Dodatne informacije

Težina 0.70 kg
Dimenzije 17 × 24 cm
Autor

Nina Spicijarić Paškvan

Broj stranica

293

Format (cm)

17×24

Godina izdanja

2022.

ISBN

978-953-8281-65-5

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “POMORSKA TERMINOLOGIJA KOSTRENE”