Prirodoslovke i matematičarke

36,00

Prve žene u hrvatskoj akademskoj prirodoslovno-matematičkoj zajednici

Tihomir Vukelja / Tihana Luetić

Kategorija:

Opis

Priču o prvim akademski obrazovanim prirodoslovkama i matematičarkama valja započeti osvrtom na Mudroslovni fakultet Kraljevskoga sveučilišta Franje Josipa I. u Zagrebu jer su gotovo sve one tu stekle visoko prirodoslovno-matematičko obrazovanje (…).

Autsajderice ili heroine, prve akademski obrazovane prirodoslovke i matematičarke su prije više od stotinu godina trasirale put visokoškolskoga obrazovanja žena, do tada opterećen dugogodišnjim pogrešnim shvaćanjima i očekivanjima. Svojim izvanrednim postignućima, iz koje god perspektive promatranima, budućim su naraštajima svojih nasljednica otvorile vrata do tada zatvorenog svijeta. I danas, kad je STEM u modi a “žena iz STEM-a” posebno popularna tema, ishodište temeljite preobrazbe hrvatske akademske prirodoslovno-matematičke zajednice kojom se ova knjiga bavi i dalje je u tami i pogled nam ne dopire do žena s kojima je početkom XX. stoljeća ta preobrazba u Hrvatskoj započela.
Tihomir Vukelja je izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Tihana Luetić je znanstvena savjetnica u Odsjeku za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu.
Godine 2017. Tihana Luetić i Tihomir Vukelja objavili su knjigu Prirodoslovci i matematičari. Postanak domaće akademske prirodoslovno-matematičke zajednice u Hrvatskoj.

Dodatne informacije

Težina 0.83 kg
Dimenzije 17 × 24 cm
Autor

Tihomir Vukelja / Tihana Luetić

Broj stranica

407

Format (cm)

17×24

Godina izdanja

2024.

ISBN

978-953-387-004-5

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Prirodoslovke i matematičarke”