Yugoslav Socialism „Flavoured with Sea, Flavoured with Salt”

30,00 (226,03 kn)

Anita Buhin

Opis

Knjiga Anite Buhin bavi se glavnim trendovima u razvoju jugoslavenske popularne kulture 1950-ih i 1960-ih, posebno se fokusirajući na stvaranje i usvajanje specifične vrste “mediteranizacije” u socijalističkoj Jugoslaviji, koja se uvelike oblikovala pod utjecajem talijanskih kulturnih utjecaja. Autorica opisuje na koji su način talijanski kulturni trendovi u popularnoj glazbi, televiziji i modi oblikovali kulturu i svakodnevni život u Jugoslaviji tijekom 1950-ih i 1960-ih godina. Dašak opuštenosti, zabave i ljetovanja te odraz sjaja popularnih zvijezda i primamljivosti novoga životnoga stila bili su nešto što je jugoslavenski socijalizam uspješno prihvatio te čak i na tome gradio sliku o svojoj posebnosti u hladnoratovskom svijetu. Ta specifična jugoslavenska “mediteranizacija”, nastala u vrijeme kada je Jugoslavija intenzivno razvijala svoj turizam, viđena je kao novi oblik jugoslavenske modernosti. Iznimno je važna hrvatska uloga u oblikovanju popularne kulture u Jugoslaviji 1950-ih i 1960-ih. Hrvatska je bila obilježena jadranskom obalom, ljetovanjem i masovnim turizmom, blizinom Italije, prvim televizijskim programom, festivalima zabavne glazbe, mediteranskom kulturom i životnim stilom, i upravo tu društvenu i kulturnu povijest opisuje ova knjiga.

Anita Buhin je povjesničarka. Doktorirala je 2019. godine na Europskom sveučilišnom institutu (EUI) u Firenci. Bavi se proučavanjem kulturne i društvene povijesti 20. stoljeća, s naglaskom na popularnu kulturu i nogomet u socijalizmu.

The audio and visual images of the seaside of the seaside that entered Yugoslav homes in the 1950s and 1960s coincided with the development od mass tourism. For some audiences the sounds and pictures evoked memories of summer holidays at the Adriatic, but for some it was just a longing. For the latter, it also represented the ideal of the promised socialist success od modern life. The coastal images transmitted through mass media fitted perfectly in the imagination of the Mediterranean, simultaneously familiar and exotic, modern but never fully adhering to the laws of dehumanized social interaction of the capitalist West.

Dodatne informacije

Težina 0.55 kg
Dimenzije 17 × 24 cm
Autor

Anita Buhin

Broj stranica

215

Format (cm)

17×24

Godina izdanja

2022.

ISBN

978-953-8281-70-9

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Yugoslav Socialism „Flavoured with Sea, Flavoured with Salt””