Istorija Jugoslavije u svjetlu kritike

30,00 (226,03 kn)

Opis

Istorija Jugoslavije u svjetlu kritike. Polemike u jugoslavenskim časopisima 1973-1976., priredio Božidar Jakšić. Povodom izdanja knjige Istorija Jugoslavije, I. Božić, S.Ćirković, M. Ekmečić, V. Dedijer, “Prosveta”, Beograd 1972.

Prije pola stoljeća, 1972. godine, pojavila se opsežna knjiga Istorija Jugoslavije koju su napisala četvorica povjesničara, trojica iz Beograda i jedan iz Sarajeva. Njihov pristup određenim kontroverznim pitanjima, poput nacionalno-integracijskih procesa, izazvao je snažne kritike i žustre polemike, osobito u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te na Kosovu.
Zajedničkim naporom tri nakladnika-izdavača – iz Beograda, Sarajeva i Zagreba – kulturnoj se javnosti omogućuje da na jednom mjestu, u jednoj knjizi, ima sve relevantne kritičke tekstove u Istoriji Jugoslavije i odgovore nekih njezinih autora.

Što su autorima zamjerali hrvatski, bosanskohercegovački i kosovski povjesničari, kako su na pojavu knjige reagirali srpski? Kako su autori na te kritike ili pohvale odgovarali?

Za ovom knjigom posegnut će svi koje zanima kako se prije pola stoljeća razmišljalo i pisalo o složenim pitanjima zasebnih nacionalnih i zajedničke prošlosti jugoslavenskih naroda. Naravno, knjiga će zanimati i sve one koji tragaju za razlozima dva neuspješna pokušaja života u zajedničkoj državi.

 

Dodatne informacije

Težina 0.7 kg
Dimenzije 24 × 17 cm
Autor

Božidar Jakšić (prir.)

Broj stranica

371

Format (cm)

17×24

Godina izdanja

2022.

ISBN

978-953-8281-72-3

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Istorija Jugoslavije u svjetlu kritike”