Jugoslavenski socijalizam “sa okusom mora, sa okusom soli”

30,00

Opis

Anita Buhin, Jugoslavenski socijalizam “sa okusom mora, sa okusom soli”. Mediteranizacija jugoslavenske popularne kulture pod talijanskim utjecajem 1950-ih i 1960-ih

Formativno razdoblje jugoslavenske popularne kulture odigravalo se 1950-ih i 1960-ih, gotovo istovremeno s razvojem domaćeg i inozemnog turizma na Jadranu. Stoga ne čudi da su popularno-kulturni motivi toga razdoblja velikim dijelom bili povezani sa zvukovima i slikama mora. Nekima su ti audiovizualni podražaji budili uspomene na ljetovanje na Jadranu, dok su drugima pojačavali želju za prvim odlaskom na more i sanjarenje o takvom životu. Za velik su dio stanovništva simbolizirali ideal obećanog socijalističkog dobrog života, dok su strancima nudli istovremeno poznati i egzotični Mediteran. Konačno, nikada u potpunosti dehumanizirana društvenim odnosima kapitalističkog Zapada, jugoslavenska je imaginacija modernog Mediterana bila okarakterizirana socijalističkim hedonizmom.

Anita Buhin doktorirala je na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci 2019. godine. Od 2012. suradnica je u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Pule, a od 2021. zaposlena je na Institutu za suvremenu povijest na Fakultetu za društvene i humanističke znanosti Sveučilišta Nova u Lisabonu. U središtu njezinog interesa je povijest popularne kulture u jugoslavenskom i mediteranskom kontekstu.

Dodatne informacije

Težina 0.55 kg
Autor

Anita Buhin

Broj stranica

210

Format (cm)

17×24

Godina izdanja

2024.

ISBN

978-953-387-013-7

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Jugoslavenski socijalizam “sa okusom mora, sa okusom soli””