Pisci hrvatske povijesti. Mirjana Gross, Izabrani radovi

38,00 (286,31 kn)

Opis

Mirjana Gross (1922-2012), povjesničarka, redovita profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživala je hrvatsku povijest druge polovice XIX. i početka XX. stoljeća, kao i metodologiju historije, u čemu je pružila golem doprinos i ostavila trajan trag u hrvatskoj historiografiji.

Mirjana Gross bila je dosljedna u zagovaranju metoda socijalne historije te inzistiranju na istraživanju društvenih struktura, u čemu je vidljiv utjecaj različitih faza škole Anala i totalne historije Fernanda Braudela; ti novi metodološki pristupi odrazili su se i u njezinim radovima o hrvatskoj povijesti 19. stoljeća. Poseban metodološki iskorak u tom je kontekstu predstavljao njezin rad na proučavanju nacionalno-integracijskih pokreta i ideologija, ponajprije djelovanja Stranke prava. […]

Mirjana Gross hrvatsku je historiografiju obilježila ne samo kao znanstvenica i istraživačica, već i kao predavač/profesor. Predavala je generacijama studenata povijesti, od kojih su mnogi i sami kasnije postali ugledni povjesničari. Brojni su njezini nekadašnji studenti opisivali “peripatetičku školu”, šetnje Zagrebom i razgovore u njezinom domu. (Iz uvodnog teksta)

Dodatne informacije

Težina 0.9 kg
Dimenzije 24 × 17 cm
Autor

Mirjana Gross

Broj stranica

430

Format (cm)

17×24

Godina izdanja

2023.

ISBN

978-953-8281-73-0

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Pisci hrvatske povijesti. Mirjana Gross, Izabrani radovi”