Povijest Dubrave

25,00

Dubravska svakodnevica i ritam života od XI. do kraja XIX. stoljeća

Đurđica Jurik Kukec

Nema na zalihi

Kategorija:

Opis

Djelo Đurđice Jurik Kukec donosi pregled povijesti mjesta Dubrava i okolnih sela od prvog spomena do kraja 19. stoljeća. Radi se o mikropovijesnoj studiji koja obuhvaća političke prilike, govori o razvoju župe, daje pregled kapela i kapelica na području samog mjsta i okolnih sela, opisuje život na pograničnom području (…) i pridaje veliku pozornost svakodnevici dubravskih žitelja, posebice na polju obrazovanja i povijesti školstva, ali i dubravskom gospodarstvu, prehrani, stanovanju, odijevanju i ostalim običajima vezanim uz obiteljski i društveni život. (Iz recenzije, Marija Mogorović Crljenko).

Ispravom iz 1134. godine ostrogonski nadbiskup Felicijan potvrdio je da je ugarski kralj Ladislav osnovao Zagrebačku biskupiju 1093./94. godine. Prvim biskupom je imenovan Duh, porijeklom iz Češke. Tom je prigodom Ladislav zagrebačkom biskupu poklonio Dubravu sa zemljom i šumom koja joj je pripadala . To je prvi pisani spomen i “rodni list” Dubrave.

Dubrava je, iako mala i ruralna sredina, tijekom prošlosti bila među važnijim prostorima na ovom području. O tome svjedoče brojni povijesni izvori koju ju spominju.
Đurđica Jurik Kukec studirala je na Filozofskom fakultetu u Puli, a od 2019. radi u Osnovnoj školi Dubrava kao učiteljica povijesti.

Dodatne informacije

Dimenzije 17 × 24 cm
Autor

Đurđica Jurik Kukec

Broj stranica

155

Format (cm)

17×24

Godina izdanja

2024.

ISBN

978-953-387-021-2

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Povijest Dubrave”