“U MODI” Kultura odijevanja porečkih plemenitih građana (1650.-1720.)

22,30

Elena Uljančić

Suizdanje Srednja Europa i Zavičajni muzej Poreštine

Opis

Autorica Elena Uljančić istražila je kulturu odijevanja porečkih plemenitih građana i mletačkih plemića (najčešće načelnika porečkoga komuna), u kontekstu svakodnevne povijesti druge polovice 17. stoljeća i prva dva desetljeća 18. stoljeća.  Također, tema kroz to razotkriva i samo poimanje svijeta porečkih plemenitih građana kroz više dimenzija – gospodarsku, socijalnu i političku. 

Knjiga predstavlja novinu ne samo u istarskoj, već i u hrvatskoj historiografiji. Naime, kultura odijevanja na području Istre u ranom novom vijeku još uopće nije analizirana, a za područje Dalmacije tek sporadično. Autorica dotiče i druge teme posredno vezane uz odijevanje, ali također još uvijek nedovoljno obrađene u historiografiji poput raznih obrta koji su vezani uz izradu tkanina i odjeće kao i trgovine i trgovinskih putova. osvrće se i na organizaciju vlasti u istarskim komunalnim društvima, u prvom redu u Poreču, prikazuje probleme vezane uz nazivlje i titulaciju povlaštenih slojeva komuna te nudi moguće rješenje. (Iz recenzije Marije Mogorović Crljenko)

Elena Uljančić, povjesničarka i muzejska djelatnica. Povijest je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Trstu, a doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ravnateljica je Zavičajnog muzeja Poreštine u Poreču.

Tvrdi uvez, 24 x 17 cm, 280 str.

Suizdanje Zavičajni muzej Poreštine i Srednja Europa

Dodatne informacije

Težina 0.6 kg
Dimenzije 17 × 24 cm
Autor

Elena Uljančić

Broj stranica

280

Format (cm)

24×17

Godina izdanja

2019.

ISBN

978-953-8281-10-5

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati ““U MODI” Kultura odijevanja porečkih plemenitih građana (1650.-1720.)”