Žrvanj života

kn147.00

Stanovništvo Savičente od početka 17. do početka 19. stoljeća

Opis

Žrvanj života je knjiga posvećena žiteljima Savičente kroz povijest, ali i svim „malim ljudima“ – neopjevanim junacima povijesnih zbivanja. Osnovni su izvori na kojima počiva korpus ove knjige matične knjige i knjige stanja duša. U njima su popisani svi kršteni, vjenčani i umrli, i uopće svi žitelji u župi. Vrlo su često upravo ti izvori jedini u kojima se veći dio stanovnika u promatranome razdoblju uopće spominje, a to matične knjige i knjige stanja duša čini još dragocjenijim povijesnim izvorima. Ključni trenuci njihovih života – krštenje, vjenčanje i smrt bili su tako okosnica oko koje je rekonstruirana svakodnevica žitelja Savičente u razdoblju od početka 17. do početka 19. stoljeća.

Više od polovice udovaca (58%) koji su novi brak sklopili unutar godine dana od smrti supruge imalo je barem jedno malo dijete. Primjerice, Antonio Bergamo ponovno se vjenčao dva mjeseca nakon smrti supruge Magdalene (umrla u ožujku 1777) s kojom je imao troje djece, od kojih su dvoje umrli prije majke, a sin Antonio je u trenutku njezine smrti bio jednomjesečna beba. Mjesec dana nakon smrti supruge Viktorije (rujan 1807) vjenčao se i Antonio Malusà. Supružnici su imali troje djece od kojih je Viktoriju nadživjela samo jednogodišnja kćer Marija. Briga o djeci nije bila jedini razlog brzog sklapanja novog braka. Veličina kućanstva u kojem je par obitavao, postojanje nekog od rođaka tko bi mogao preuzeti brigu o domaćinstvu ili, u slučaju smrti supruga, poljoprivrednom imanju, dob preživjelog supružnika i sl. bili su tijesno vezani uz odluku o ulasku u novu bračnu zajednicu.


Danijela Doblanović, povjesničarka, nastavnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Osnovnu školu pohađala je Savičenti, a opću gimnaziju u Puli. Godine 2004. diplomirala je hrvatski jezik i književnost i povijest na Filozofskom fakultetu u Puli, a 2013. doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se povijesnom demografijom i poviješću svakodnevice u ranom novom vijeku.

Dodatne informacije

Težina 0.55 kg
Autor

Danijela Doblanović

ISBN

978-953-7963-52-1

Broj stranica

327

Format (cm)

23, 5, 5×16

Godina izdanja

2017.