Događaji Novosti

Književni program “Rijeka – grad dolazaka i odlazaka kroz oči Mađara” / Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u ponedjeljak, 28. lipnja 2021. godine od 10.30 do 18.30 u Rijeci!
Književno događanje prema knjizi Rijeka i okolica u mađarskim putopisima XIX. stoljeća koju su priredili Csaba G. Kiss i Franciska Ćurković-Major.
Pridružite nam se u čitanju na glas na ulicama i trgovima grada Rijeke, čitamo zapise Mađara koji su Rijeci boravili ili živjeli 1796, 1836,… pa sve do 1901. godine i o svome boravku u Rijeci ostavili zapise.
Tekstove s mađarskoga preveli su Franciska Ćurković-Major, Antonija Jelavić, Kristina Katalinić, Darija Klinac, Lea Kovacs, Nikola Kušćer, Helena Miletić i studenti prevodilačke radionice Katedre za hungarologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predgovor knjizi napisao je Irvin Lukežić.
Rijeka je jedan od onih gradova u kojima se čovjek, čim izađe na ulicu, odmah osjeća kao kod kuće. Koliko je za to zaslužna arhitektura, koliko blizina mora, a koliko osobine stanovnika Rijeke; neka ostane pitanje.” Géza Kenedi, Kvarner i Rijeka (1884)
Pridružite nam se! Veselimo se Vašem sudjelovanju!
Program:
10.30 – 11.00 Okupljanje sudionika i predstavljanje književnog programa „Rijeka – grad dolazaka i odlazaka kroz oči Mađara“ Riva 1 (ispred zgrade Luke Rijeka)
11.00 – 11.30 šetnja rivom uz čitanje ulomaka iz knjige „Rijeka i okolica u mađarskim putopisima XIX. stoljeća“
11.45 – 12.15 Središnja riječka tržnica i Ribarnica
12.20 – 12.45 Kazališni trg – Hrvatsko narodno kazalište „Ivana pl. Zajca“ / Šetnja „suhom strane“ Rive do Trga 111. brigade Hrvatske vojske (bivši Hotel ‘Europa’), gdje je spomen-ploča književniku Mor Jókaiju. / Dalje šetnja Korzom do Gradske ure i Koblerovog trga 13.30- 13.45.
15.00 Park Nikole Hosta
15.40 – 16.00 Guvernerova palača / Šetnja ulicom Pomerio i Brajdom
16.20 – 16.40 šetnja do Palače šećerane / natrag Krešimirovom ulicom do Žabice i do Kazališnog trga
17.00 – 18.30 Završetak programa književne šetnje uz čitanje i razgovor o knjizi Csabe G. Kissa i Franciske Ćurković-Major „Rijeka i okolica u mađarskim putopisima XIX. stoljeća“.
Knjiga je objavljena u godini u kojoj je Rijeka bila europska prijestolnica kulture.
Dijelovi programa snimat će se za potrebe podnošenja izvješća i promociju događanja. Sudjelovanjem u javnom programu sudionici su suglasni da se program snima u navedene svrhe.
Organizator zadržava pravo manjih korekcija programa, ovisno o vremenskim prilikama i interesu publike.
Voditeljica obilaska: Helga Paškvan
Snimanje događanja: Udruga Spirit, Rijeka
Molimo prisutne sudionike da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.
Za sudjelovanje u programu nije potrebna prethodna prijava.
Program je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke u sklopu Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke za 2021. godinu.