Događaji Novosti

Književni program “Rijeka – grad dolazaka i odlazaka kroz oči Mađara”

Književni program „Rijeka – grad dolazaka i odlazaka kroz oči Mađara“ održat će se u ponedjeljak, 28. lipnja 2021. godine, na ulicama i trgovima grada Rijeke od 10.30 do 18.30 sati.

Temeljen je na zborniku mađarskih putopisnih crtica o Rijeci i okolici od kraja 18. do početka 19. stoljeća „Rijeka i okolica u mađarskim putopisima XIX. stoljeća“. Održava se na otvorenom s aktivnim uključivanjem prisutnih sudionika i građana grada Rijeke uz čitanje na glas ulomaka iz knjige.

Pridružite nam se, veselimo se vašem sudjelovanju!

Program je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke u sklopu Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke za 2021. godinu.

Program:

10.30 – 11.00 Okupljanje sudionika i predstavljanje književnog programa „Rijeka – grad dolazaka i odlazaka kroz oči Mađara“ Riva 1 (ispred zgrade Luke Rijeka)

11.00 – 11.30 šetnja rivom uz čitanje ulomaka iz knjige „Rijeka i okolica u mađarskim putopisima XIX. stoljeća“
11.45 – 12.15 Središnja riječka tržnica i Ribarnica

12.20 – 12.45 Kazališni trg – Hrvatsko narodno kazalište „Ivana pl. Zajca“ / Šetnja „suhom strane“ Rive do Trga 111. brigade Hrvatske vojske (bivši Hotel ‘Europa’), gdje je spomen-ploča književniku Mor Jókaiju. / Dalje šetnja Korzom do Gradske ure i Koblerovog trga 13.30- 13.45.

15.00 Park Nikole Hosta

15.40 – 16.00 Guvernerova palača / Šetnja ulicom Pomerio i Brajdom

16.20 – 16.40  šetnja do Palače šećerane / natrag Krešimirovom ulicom do Žabice i do Kazališnog trga

17.00 – 18.30 Završetak programa književne šetnje uz čitanje i razgovor o knjizi Csabe G. Kissa i Franciske Ćurković-Major „Rijeka i okolica u mađarskim putopisima XIX. stoljeća“.

Knjiga je objavljena u godini u kojoj je Rijeka bila europska prijestolnica kulture.

“Povijest sačinjavaju dugačke povorke lica što promiču kroz različite epohe, lica najčešće anonimnih i šutljivih ljudi, jer iza sebe ne ostavljaju nikakvoga pisanoga traga, tako da njihove glasove više ne čujemo. No, među njima se uvijek našlo poneko lice koje bi osjetilo potrebu da nešto zabilježi, kako se trenutni dojam ne bi zaboravio i kako bi se podijelio s drugima, onima koje bi to moglo zanimati. Stoga je svaki zapis, čak i onaj usputan, neobično važan i dragocjen onima koji kasnije dolaze…” (Iz predgovora knjige Rijeka i okolica u mađarskim putopisima XIX. stoljeća, Irvin Lukežić)

Dijelovi programa snimat će se za potrebe podnošenja izvješća i promociju događanja. Sudjelovanjem u javnom programu sudionici su suglasni da se program snima u navedene svrhe. Organizator zadržava pravo manjih korekcija programa, ovisno o vremenskim prilikama i interesu publike.

Molimo prisutne sudionike da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.

Za sudjelovanje u programu nije potrebna prethodna prijava.

Čitamo u Rijeci!

Veselimo se vašem sudjelovanju!

Književni program “Rijeka – grad dolazaka i odlazaka kroz oči Mađara”

Ponedjeljak, 28. lipnja 2021. od 10.30 do 18.30 sati