Nove knjige Novosti

Etika istraživanja u primijenjenoj lingvistici

Kristina Cergol

Ova knjiga govori o brizi kao temeljnoj okosnici znanstveno-istraživačkog procesa. Briga o dionicima istraživanja ogleda se u sprezi makroetičkih i načela i mikroetičkih promišljanja o svakom aspektu i koraku istraživačkog djelovanja.
Pojam čestitosti u znanstveno-istraživačkom radu razrađen je s obzirom na njegovu suprotnost, tj. znanstveno nepoštenje i elemente koje ono podrazumijeva pa se, primjerice, u knjizi tematizira plagijat, upitni postupci u znanosti te recenzentski postupak kao temelj osiguranja kvalitete i čestitosti u akademskoj zajednici. (…) S obzirom na aktualnost teme posebno se razmatra etika istraživanja koje se provode u virtualnoj istraživačkoj okolini. Osim toga, razmatra se primjenjivost etičkih načela na temeljne postavke otvorene znanosti.
Meki uvez, 184 str., 24 cm
Cijena: 126,00 kn

 

Kristina Cergol profesorica je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Školovala se na Ujedinjenom svjetskom koledžu u Kanadi, Sveučilištu u Cambridgeu u Velikoj Britaniji i Sveučilištu u Zagrebu.

Fotografija na naslovnici preuzeta je sa stranice “Freepik”: Vibrant night sky with stars and nebula and galaxy, autor Standret.