NOVA KNJIGA Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom. Hrana u socijalističkoj Jugoslaviji
Uredili Ruža Fotiadis, Vladimir Ivanović iRadina Vučetić
Pitanje nacionalnih kuhinja i konstrukcija jugoslavenske kuhinje uvode u ključno pitanje – jesu li bratstvo i jedinstvo postojali za kuhinjskim stolom, odnosno je li hrana pripremljena u jugoslavenskom loncu, loncu kuhinja jugoslavenskih naroda i nacionalnih manjina, služila ujedinjavanju, odnosno podjeli stanovništva zemlje; je li prikazivala siromaštvo ili obilje; bilo da je podsjećala na kotao sovjetske domaćice u kojem se kuhao boršč ili je više sličila loncu neke zapadnoeuropske domaćice u kojem je krčkala bogata i začinjena mješavina mesa i povrća. U tom smislu maksima “Reci mi što jedeš, a ja ću ti reći tko si” također otvara pitanja je li postojala jugoslavenska kuhinja, kakve su bile prehrambene navike građana ove netipične zemlje između Istoka i Zapada, i, na kraju, na koji su način domaći obroci ili asortiman koji se nudio u radničkim menzama, supermarketima, slastičarnicama i restoranima odražavali sliku društva. (Iz Uvoda)
Ruža Fotiadis je poslijedoktorandica i predavač na Katedri za povijest Jugoistočne Europe Sveučilišta Humboldt u Berlinu. Istražuje povijest Jugoistočne Europe u 19. i 20. stoljeću, a njezino područje interesa uključuje grčko-srpske odnose, povijest Jugoslavije, povijest okoliša i životinja, kao i proučavanje hrane.
Vladimir Ivanović je psiholog, psihoterapeut i povjesničar, docent i predavač na Odsjeku za psihologiju Sveučilišta Touro u Berlinu. Bavi se poviješću psihoanalize, historijom migracija, historijom hrane i poviješću virusa HIV-a i AIDS-a.
Radina Vučetić je redovna profesorica i voditeljica Centra za američke studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U fokusu njenih istraživanja su povijest 20. stoljeća, hladni rat te kulturna i društvena povijest Jugoslavije.