Nove knjige Novosti

Priče iz konzerve

Povijest prerade i konzerviranja riba na sjeveroistočnom Jadranu

Uredili Iva Kosmos, Tanja Petrović, Martin Pogačar

Prevoditelji: Jelena Budimirović, Iva Kosmos, Svetozar Matejašev

Autori: Marija Borovičkić, Ulf Brunnbauer, Veronika Gamulin, Srečko Gombač, Alenka Janko Spreizer, Dunja Janković, Heike Karge, Iva Kosmos, Tanja Petrović, Martin Pogačar, Nataša Rogelja, Inge Solis, Juliano Sokolić i Lea Vene.

Autorice i autori priloga u ovoj knjizi kroz lokalne i lokalizirane povijesti i priče problematiziraju šira relevantna pitanja: Kakve je posljedice za gospodarstvo, društvo i okoliš imala industrija konzerviranja ribe na sjeveroistočnom Jadranu? Kako je ta industrija bila prepletena s globalnim tokovima? Kako je rad u tvornici oblikovao društveni život i socijalni svijet, koji se protezao i preko ograda tvornica, u svakodnevicu, zabavu, slobodno vrijeme? Kako je ova industrija utjecala na odnose među muškarcima i ženama i podjelu rada prema spolu i još ostala brojna pitanja vezana uz ekonomiju, kulturnu baštinu, sjećanja…
Među autorima i autoricama ove knjige su istraživačice i istraživači, umjetnici, povjesničari i stručnjaci aktivni u svojoj sredini na području muzeologije, kulturne baštine i lokalne povijesti.
Geografski, prilozi pokrivaju širok raspon lokacija od Izole do Lastova, Banjola i Fažane do Rovinja, Lošinja, Cresa, sve do Hvara i Lastova.
Prilozi su podijeljeni u tri tematske cjeline:
– O čemu pričaju konzerve
– Lokalni svjetovi, globalni putovi
– Od rada ka povijesti rada
Knjiga je objavljena u suradnji s Institutom za studije kulture i sjećanja Znanstveno-istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti u Ljubljani.
Meki uvez, 301 str., 17×24 cm, ilustracije u boji
Cijena: 149,00 kn