Nove knjige Novosti

Simboli, rituali i krupne riječi

Rasprave i eseji iz devedesetih

Ivo Žanić

I ovom knjigom Ivo Žanić stoji na stjecištu sociolingvistike, kulturne i političke povijesti i antropologije, nudeći originalne uvide u zbivanja u devedesetima. Radovi izvorno iz desetak domaćih i stranih publikacija razmatraju razvoj i značenjske mijene političkih mitova, vjerske formule u političkim govorima, proizvodnju društvenih rituala, dinamiku pojedinačnih i grupnih identiteta…

Je li Zvonimirova kletva zaista dokinuta 15. siječnja 1992? Što je bila, a što treba da bude Hrvatska – predziđe ili most? Zašto je Ivo Andrić glavni krivac za rat u Bosni? Kako je nastao i što je sve značio izraz etničko čišćenje? Postoje li najbolji i najgori Hrvati? Tko stvara socijalne nepravde: Franjo Tahi ili Superhik? Kako nastaju znanstvene krivotvorine i tko javnu satiru podmeće kao tajni urotnički dokument (i tko u to vjeruje)?

Tekstovi nerijetko, udaljavajući se od konteksta koji im je bio izravan poticaj, postaju tek dokument, Žanićevi s vremenom u pravilu postaju sve puniji značenjima, sve izazovniji i – sve življi.

ISBN 978-953-8281-13-6
Meki uvez, 243 str.
Cijena: 149,00 kn