Novosti

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Na današnji dan obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Povodom toga želimo istaknuti dvije knjige 𝐏𝐑𝐈Č𝐀𝐉𝐓𝐄 𝐓𝐎 𝐒𝐕𝐎𝐉𝐎𝐉 𝐃𝐉𝐄𝐂𝐈… 𝐎 𝐇𝐎𝐋𝐎𝐊𝐀𝐔𝐒𝐓𝐔 𝐔 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐈 𝟏𝟗𝟑𝟑-𝟏𝟗𝟒𝟓 (Stephane Bruchfeld/Paul A. Levine: prevela Dora Kosorčić) i 𝐋𝐄𝐀 𝐃𝐄𝐔𝐓𝐒𝐂𝐇: 𝐃𝐈𝐉𝐄𝐓𝐄 𝐆𝐋𝐔𝐌𝐄, 𝐆𝐋𝐀𝐙𝐁𝐄 𝐈 𝐏𝐋𝐄𝐒𝐀 autorice Martine Bitunjac. Knjige su uvrštene kao drugi obrazovni materijal za nastavu povijesti odlukom agencije za odgoj i obrazovanje.

Na pozornicu hrvatskih kazališta nikada kasnije nije stupila dječja glumica koja bi se svojom nadarenošću i talentom mogla mjeriti s Leom Deutsch. Njezina tragična životna priča, kao i njezino tolerantno i otvoreno biće mogu mladim ljudima, posebice danas, biti primjer za suživot u miru i toleranciji. ( Lea Deutsch: dijete glume, glazbe i plesa.)

 

 

Potrebno je pronaći način da svjesno u budućnosti donesemo ono što nam govore nadgrobni spomenici, dokumenti i svjedoci. Jedino će nam tako znanje o Holokaustu i sjećanje na njega pomoći da izgradimo sadašnjost i budućnost… ( iz pogovora Pričajte to svojoj djeci..)