Novosti

Uskoro izlazi iz tiska knjiga Martine Bitunjac, Lea Deutsch – Dijete glume, glazbe i plesa

Lea Deutsch oduševljavala je publiku upečatljivim pjevanjem i plesom, a novinari su ju opsjedali. Mlada je glumica bila proglašena „čudom od djeteta“. Prvi je put na kazališne daske stala u dobi od samo pet godina, a na kulturnoj je sceni godinama pobuđivala iznimno veliku pozornost. Čak su i najstroži kritičari morali priznati da se pozornicom kretala na začuđujuće prirodan i samopouzdan način.

Sve se promijenilo u proljeće 1941. Unatoč beznadnoj situaciji, Lea i njezina obitelj vodili su neumornu bitku za preživljavanje, sve dok ona, njezina majka i njezin brat naposljetku nisu u svibnju 1943. uhićeni i deportirani u pravcu Auschwitza. Nekoć proslavljena glumica izgubila je život sa svega šesnaest godina.

Kratki život Lee Deutsch ne pripovijeda samo priču žrtve holokausta, već i priču iznimne glumice i njezina umjetničkog okruženja. To je priča o borbi za preživljavanje u neljudskim vremenima, o birokratima i zločincima odanima sustavu, ali i o ljudima koji su pokazali građansku hrabrost te se suprotstavili ustaškom režimu.

 

Na naslovnici je prikazana Lea Deutsch na kazališnoj sceni. Zahvaljujemo Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.