Hrvatska na drugi pogled

19,78 (149,03 kn)

Udžbenik hrvatske kulture i društva

Nema na zalihi

Opis

Udžbenik hrvatske kulture i društva “Hrvatska na drugi pogled” namijenjen je stranim studentima kroatistike, slavistike, povijesti, međunarodnih odnosa i sličnih struka, kao i pripadnicima hrvatskoga iseljeništva koji uče o hrvatskome jeziku i kulturi. Osmišljen je kao svojevrsni nastavak udžbenika “Hrvatska na prvi pogled” u kojemu su bile obrađene osnovne i polazišne teme hrvatske kulture u poglavljima o geografiji Hrvatske, hrvatskoj povijesti, jeziku, književnosti, političkome sustavu, filmu, svakodnevici, etnološkoj i umjetničkoj baštini.

Sastoji se od devet autorskih tekstova od kojih svaki obrađuje po jednu temu povezanu s hrvatskim društvom i kulturom: Hrvatsko društvo: putovi i stranputice modernizacije, autor Dragan Bagić; Gospodarstvo Republike Hrvatske, autori Đula Borozan, Dubravka Pekanov Starčević; Hrvatska: migracije, nacionalne manjine, integracija stranaca, iseljeništvo, autor Drago Županić-Iljić; Religijska slika Republike Hrvatske, autor Ivan Markešić; Školstvo u Hrvatskoj od kraja 18. do početka 21. stoljeća, autori Dinko Župan, Štefka Batinić; Vizualne umjetnosti, arhitektura i urbanizam u Hrvatskoj u 19. i 20. stoljeću, autor Sandra Križić Roban, Hrvatske kulturne ustanove, autori Sanda Lucija Udier, Milvia Gulešić Machata; Mediji u Hrvatskoj, autori Viktorija Car, Igor Kanižaj, i Tjelesna kultura, sport i olimpizam u Hrvatskoj, autor Jelka Gošnik.

Uredila Sanda Lucija Udier.

Ta su poglavlja, uz deset poglavlja u prethodnome udžbeniku, odabrana kao ključna za sagledavanje i razumijevanje sadašnje hrvatske društvene situacije te kulture. Svako je poglavlje izvorni autorski izbor i pregled najvažnijih činjenica o pojedinoj temi te njihova interpretacija.

Pristup društvu i kulturi u udžbeniku “Hrvatska na drugi pogled” suvremen je po tome što se činjenice ne iznose izolirano, već uvijek kao dio širega prostornoga i vremenskoga kontinuiteta. Premda je ovaj udžbenik primarno namijenjen stranim studentima, jednako informativan i zanimljiv može biti i hrvatskim studentima te široj javnosti zainteresiranoj za kontekstualizaciju hrvatskih društvenih i kulturnih tema.

Suizdanje Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Croaticum – Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik; Srednja Europa; FF press

 

Dodatne informacije

Težina 0.8 kg
Autor

Sanda Lucija Udier (ur.)

Broj stranica

387

Format (cm)

24×17

Godina izdanja

2019.

ISBN

978-953-8281-02-0

Uvez

meki

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Hrvatska na drugi pogled”