Oni koji noću ustaju iz groba

17,78 (133,96 kn)

RASPRODANO

Vampiri od lokalnih priča do popularne kulture

Marijeta Rajković Iveta / Vladimir Iveta

Nema na zalihi

Opis

U knjizi je prikazan proces transformacije vjerovanja iz jugoistočne Europe u one koji noću iz groba kako bi štetili živima u svjetski općepoznati fenomen vampira kao natprirodnog bića koje napada ljude pijući im krv.

Autori opisuju značajke vampira u tradicijskim vjerovanjima, tko i zašto postaje vampir, njihov izgled, kako štete ljudima, kako se zaštititi… Pomoću književnosti, a potom filma i stripa, vampir se pretvara u otmjenog nemrtvog plemića, useljenika iz jugoistočnog ili srednjoeuropskog prostora koji žive ljude pretvara u vampire. U 20. stoljeću vampiri postaju sastavni dio popularne kulture i svakodnevice. Nalazimo ih u glazbi, reklamama…

Knjiga se temelji na brojnim izvorima: arhivskim (izvještajima, sudskim spisima, ediktima…), raznovrsnom etnografskom gradivu, književnim djelima, filmovima, stripovima, internetskim izvorima. U radu su korišteni do sada neobjavljeni arhivski izvori. Fenomen vampira, kroz više od tri stoljeća, prikazuje se pomoću smjernica historiografske antropologije.

Autori su istražili kada je i gdje nastao pojedini element vampirskog mita kakvog danas poznajemo, odnosno, kako su i u kojem kontekstu vampira oblikovali puk, pisci, scenaristi, marketinški stručnjaci.

 

Dodatne informacije

Težina 0.36 kg
Autor

Vladimir Iveta, Marijeta Rajković Iveta

ISBN

978-953-7963-61-3

Broj stranica

210

Format (cm)

23, 5, 5×16

Godina izdanja

2017.