Lopta je okrugla jer je takav propis: povijest nogometne organizacije

25,08 (188,97 kn)

Vladimir Iveta

Kategorija:

Opis

Knjiga Vladimira Ivete daje prikaz i analizira razvitak nogometne strukture prvenstveno kroz razvoj nogometnih organizacija, njihovog ustrojstva, djelovanja i normi. Knjiga pokazuje kako su počeci nogometa kakvog ga poznajemo ovisili o tome da se postigne dogovor o jedinstvenim pravilima po kojima će sudionici konsenzusa igrati nogomet.
Nagli porast masovnosti jedinstvenog nogometa, njegove popularnosti i broja klubova i igrača, te njegovo širenje izvan britanskog otočja utjecali su na postanak čvrste strukture nogometne organizacije. Nogomet je postao sve složeni9ji i bilo je potrebno regulirati sve brojniju materiju. S obzirom na veliki interes javnosti, a od druge polovine dvadesetoga stoljeća i sve više novca koji se “vrti” oko nogometa, ta su pravila trebala biti jasna i nedvosmislena te predvidjeti i normirati što je više okolnosti.

“Kroz prizmu elemenata raznih znanosti, raznorodnih objavljenih i neobjavljenih izvora te primjereno odabrane literature, ova knjiga donosi niz zanimljivih i važnih saznanja o razvoju nogometne igre i svemu što ju je pratilo na organizacijskom planu od 19. stoljeća do današnjih dana.” (iz recenzije doc. dr. sc. Stipice Grgića)

“Knjiga je namijenjena širokom krugu čitatelja: od nastavnika, znanstvenika i studenata te stručnjaka zaposlenih u sustavu sporta, do svih onih koji jednostavno žele pročitati i naučiti nešto novo o sustavu nogometa na jedan poseban i čitateljima prilagođen način.” (iz recenzije izv. prof. dr. sc. Vanje Smokvine)

Vladimir Iveta diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao tajnik Hrvatskog nogometnog saveza. Član je Pravne komisije UEFA-e, predsjednik Povjerenstva za sustav natjecanja te član Komisije za razvoj sporta Hrvatskog olimpijskog odbora. Član je Upravnog vijeća Nogometne akademije HNS – ustanove za obrazovanje odraslih. Vanjski je član Centra za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Autor je više znanstvenih i stručnih članaka, te suautor, s Marijetom Rajković Iveta, znanstvene monografije Oni koji noću ustaju iz groba: vampiri od lokalnih priča do popularne kulture (Srednja Europa, Zagreb 2017).
Predmet njegovih interesa su povijest nogometa te španjolska pravna, politička i kulturna povijest 20. stoljeća.

Dodatne informacije

Težina 0.75 kg
Dimenzije 17 × 24 cm
Autor

Vladimir Iveta

Broj stranica

365

Format (cm)

17×24

Godina izdanja

2022.

ISBN

978-953-8281-64-8

Uvez

tvrdi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Lopta je okrugla jer je takav propis: povijest nogometne organizacije”